Paper 2- June 2010

1. The epithet “a comic epic in prose” is best applied to
(A) Richardson’s Pamela
(B) Sterne’s A Sentimental Journey
(C) Fielding’s Tom Jones
(D) Defoe’s Robinson Crusoe
Answer: C

2. Muriel Spark has written a dystopian novel called
(A) Memento Mori
(B) The Prime of Miss Jean Brodie
(C) Robinson
(D) The Ballad of Peckham Rye
Answer: C

3. Samuel Butler’s Erewhon is an example of
(A) Feminist Literature
(B) Utopian Literature
(C) War Literature
(D) Famine Literature
Answer: B

4. The line “moments of unageing intellect” occurs in Yeats’s
(A) Byzantium
(B) Among School Children
(C) Sailing to Byzantium
(D) The Circus Animals’ Desertion
Answer: C

5. In his 1817 review of Coleridge’s Biographia Literaria, Francis Jeffrey grouped the following poets together as the ‘Lake School of Poets’ :
(A) Keats, Wordsworth and Coleridge
(B) Wordsworth, Byron and Coleridge
(C) Blake, Wordsworth and Coleridge
(D) Wordsworth, Coleridge and Southey
Answer: D

6. Which of the following novels is not by Patrick White ?
(A) The Vivisector
(B) The Tree of Man
(C) Voss
(D) Oscar and Lucienda
Answer: D

7. The famous line “……. where ignorant armies clash by night” is taken from a poem by
(A) Wilfred Owen
(B) W.H. Auden
(C) Siegfried Sassoon
(D) Matthew Arnold
Answer: D

8. Which among the following novels is not written by Margaret Atwood ?
(A) Surfacing
(B) The Blind Assassin
(C) The Handmaid’s Tale
(D) The Stone Angel
Answer: D

9. The term ‘theatre of cruelty’ was coined by
(A) Robert Brustein
(B) Antonin Artaud
(C) Augusto Boal
(D) Luigi Pirandello
Answer: B

10. The verse form of Byron’s Childe Harold was influenced by
(A) Milton
(B) Spenser
(C) Shakespeare
(D) Pope
Answer: B

11. Tennyson’s Ulysses is
(I) a poem expressing the need for going forward and braving the struggles of life
(II) a dramatic monologue
(III) a morbid poem
(IV) a poem making extensive use of satire

The right combination for the above statement, according to the code, is
(A) I & IV
(B) II and III
(C) III and IV
(D) I and II
Answer: D

12. Which post-war British poet was involved in a disastrous marriage with Sylvia Plath ?
(A) Philip Larkin
(B) Ted Hughes
(C) Stevie Smith
(D) Geoffrey Hill
Answer: B

13. Chaucer’s Parliament of Fowles is in part
(I) a puzzle
(II) a debate
(III) a threnody
(IV) a beast fable
The correct combination for the above statement, according to the code, is
(A) I, II & IV
(B) II, III & IV
(C) I & IV
(D) II & IV
Answer: A

14. Who among the following wrote a book with the title The Age of Reason ?
(A) William Godwin
(B) Edmund Burke
(C) Thomas Paine
(D) Edward Gibbon
Answer: C

15. The Restoration comedy has been criticized mainly for its
(A) excessive wit and humour
(B) bitter satire and cynicism
(C) indecency and permissiveness
(D) superficial reflection of society
Answer: C

16. Ideology and Ideological State Apparatuses is an essay by
(A) Terry Eagleton
(B) Karl Marx
(C) Raymond Williams
(D) Louis Althusser
Answer: D

17. Sexual possessiveness is a theme of Shakespeare’s
(A) Coriolanus
(B) Julius Caesar
(C) Henry IV Part – I
(D) A Midsummer Night’s Dream
Answer: D

18. The term ‘Cultural Materialism’ is associated with
(A) Stephen Greenblatt
(B) Raymond Williams
(C) Matthew Arnold
(D) Richard Hoggart
Answer: B

19. Which of the following authorbook pair is correctly matched ?
(A) Muriel Spark – Under the Net
(B) William – Girls of Golding Slender Means
(C) Angus Wilson – Lucky Jim
(D) Doris Lessing – The Grass is Singing
Answer: D

20. Who among the following is a Canadian critic ?
(A) I.A. Richards
(B) F.R. Leavis
(C) Cleanth Brooks
(D) Northrop Frye
Answer: D

21. Sethe is a character in
(A) The Colour Purple
(B) The Women of Brewster Place
(C) Beloved
(D) Lucy
Answer: C

22. Imagined Communities is a book by
(A) Aijaz Ahmad
(B) Edward Said
(C) Perry Anderson
(D) Benedict Anderson
Answer: D

23. Who among the following is a Cavalier poet ?
(A) Henry Vaughan
(B) Richard Crashaw
(C) John Suckling
(D) Anne Finch
Answer: C

24. Which play of Wilde has the subtitle, A Trivial Comedy for Serious People ?
(A) A Woman of No Importance
(B) Lady Windermere’s Fan
(C) The Importance of Being Earnest
(D) An Ideal Husband
Answer: C

25. Which of the following plays is not written by Wole Soyinka ?
(A) The Lion and the Jewel
(B) The Dance of the Forests
(C) Master Harold and the Boys
(D) Kongi’s Harvest
Answer: C

26. Which of the following plays by William Wycherley is in part an adaptation of Moliere’s The Misanthrope ?
(A) The Plain Dealer
(B) The Country Wife
(C) Love in a Wood
(D) The Gentleman Dancing Master
Answer: A

27. ‘Inversion’ is the change in the word order for creating rhetorical effect, e.g. this book I like. Another term for inversion is
(A) Hypallage
(B) Hubris
(C) Haiku
(D) Hyperbaton
Answer: D

28. The phrase ‘the willing suspension of disbelief ’ occurs in
(A) Biographia Literaria
(B) Preface to Lyrical Ballads
(C) In Defence of Poetry
(D) Poetics
Answer: A

29. The religious movement Methodism in the 18th century England was founded by
(A) John Tillotson
(B) Bishop Butler
(C) Bernard Mandeville
(D) John Welsey
Answer: D

30. My First Acquaintance with Poets, an unforgettable account of meeting with literary heroes, is written by
(A) Charles Lamb
(B) Thomas de Quincey
(C) Leigh Hunt
(D) William Hazlitt
Answer: D

31. The figure of the Warrior Virgin in Spenser’s Faerie Queene is represented by the character
(A) Britomart
(B) Gloriana
(C) Cynthia
(D) Duessa
Answer: A

32. The book Speech Acts is written by
(A) John Austin
(B) John Searle
(C) Jacques Derrida
(D) Ferdinand de Saussure
Answer: B

33. Which among the following is not a sonnet sequence ?
(A) Philip Sydney – Astrophel and Stella
(B) Samuel Daniel – Delia
(C) Derek Walcott – Omeroos
(D) D.G. Rossetti – The House of Life
Answer: C

34. ‘Incunabula’ refers to
(A) books censured by the Roman Emperor
(B) books published before the year 1501
(C) books containing an account of myths and rituals
(D) books wrongly attributed to an author
Answer: B

35. The most notable achievement in Jacobean prose was
(A) Bacon’s Essays
(B) King James’ translation of the Bible
(C) Robert Burton’s Anatomy of Melancholy
(D) None of the above
Answer: B

36. The Court of Chancery is a setting in Dickens’
(A) Little Dorrit
(B) Hard Times
(C) Dombey and Son
(D) Bleak House
Answer: D

37. Which romantic poet coined the famous phrase ‘spots of time’ ?
(A) John Keats
(B) William Wordsworth
(C) S.T. Coleridge
(D) Lord Byron
Answer: B

38. The statement ‘I think, therefore, I am’ is by
(A) Schopenhauer
(B) Plato
(C) Descartes
(D) Sartre
Answer: C

39. Verse that has no set theme – no regular meter, rhyme or stanzaic pattern is
(I) open form
(II) flexible form
(III) free verse
(IV) blank verse

The correct combination for the statement, according to the code, is
(A) I, II and III are correct
(B) III and IV are correct
(C) II, III and IV are correct
(D) I and III are correct
Answer: D

40. Which is the correct sequence of publication of Pinter’s plays ?
(A) The Room, One for the Road, No Man’s Land, The Homecoming
(B) The Homecoming, No Man’s Land, The Room, One for the Road
(C) The Room, The Homecoming, No Man’s Land, One for the Road
(D) One for the Road, The Room, The Homecoming, No Man’s Land
Answer: C

41. Johnson’s Dictionary of the English Language was published in the year
(A) 1710
(B) 1755
(C) 1739
(D) 1759
Answer: B

42. The literary prize, Booker of Bookers, was awarded to
(A) J.M. Coetzee
(B) Nadine Gordimer
(C) Martin Amis
(D) Salman Rushdie
Answer: D

43. In Keats’ poetic career, the most productive year was
(A) 1816
(B) 1817
(C) 1820
(D) 1819
Answer: D

44. Pope’s The Rape of the Lock was published in 1712 in
(A) three cantos
(B) four cantos
(C) five cantos
(D) two cantos
Answer: D

45. Stephen Dedalus is a fictional character associated with
I. A Portrait of the Artist as a
Young Man
II. Sons and Lovers
III. Ulysses
IV. The Heart of Darkness

The correct combination for the above statement according to the code is
(A) I & II
(B) I, II & III
(C) III & IV
(D) I & III
Answer: D

46. In Moby Dick Captain Ahab falls for his
(A) ignorance
(B) pride
(C) courage
(D) drunkenness
Answer: B

47. The first complete printed English Bible was produced by
(A) William Tyndale
(B) William Caxton
(C) Miles Coverdale
(D) Roger Ascham
Answer: C

48. Elizabeth Gaskell’s novel Mary Barton is sub-titled
(A) The Two Nations
(B) A Tale of Manchester Life
(C) A Story of Provincial Life
(D) The Factory Girl
Answer: B

49. Some of the Jacobean playwrights were prolific. One of them claimed to have written 200 plays. The playwright is
(A) John Ford
(B) Thomas Dekker
(C) Philip Massinger
(D) Thomas Heywood
Answer: D

50. The concept of “Star-equilibrium” in connection with man-woman relationship appears in
(A) Women in Love
(B) Maurice
(C) Mrs. Dalloway
(D) The Old Wives’ Tales
Answer: A

error: Content is protected !!