Paper 2- December 2010

1. Jeremy Collier’s A Short View of the Immorality and Profaneness of the English Stage attacked among others.
(A) John Bunyan
(B) Thomas Rhymer
(C) William Congreve
(D) Henry Fielding
Answer: C

2. The Crystal Palace, a key exhibit of the Great Exhibition, was designed by
(A) Charles Darwin
(B) Edward Moxon
(C) Joseph Paxton
(D) Richard Owen
Answer: C

3. Influence of the Indian Philosophy is seen in the writings of
(A) G.B. Shaw
(B) Noel Coward
(C) Tom Stoppard
(D) T.S. Eliot
Answer: D

4. In which of his voyages, Gulliver discovered mountain-like beings ?
(A) The land of the Lilliputians
(B) The land of the Brobdingnagians
(C) The land of the Laputans
(D) The land of the Houyhnhnms
Answer: B

5. Patrick White’s Voss is a novel about
(A) the sea
(B) the capital market
(C) the landscape
(D) the judicial system
Answer: C

6. Although Nobel Laureate Seamus Heaney writes in English, in voice and subject matter, his poems are
(A) Welsh
(B) Scottish
(C) Irish
(D) Polish
Answer: C

7. To whom is Mary Shelley’s famous work Frankenstein dedicated ?
(A) Lord Byron
(B) Claire Clairmont
(C) William Godwin
(D) P.B. Shelley
Answer: C

8. Which among the following poems by Philip Larkin records his impressions while travelling to London by train ?
(A) “Aubade”
(B) “Church Going”
(C) “The Whitsun Wedding”
(D) “An Arundel Tomb”
Answer: C

9. The English satirist who used the sharp edge of praise to attack his victims was
(A) Ben Jonson
(B) John Donne
(C) John Dryden
(D) Samuel Butler
Answer: A

10. One of the most famous movements of direct address to the reader – “Reader, I married him” – occurs in
(A) Henry Fielding’s Tom Jones
(B) Charlotte Bronte’s Jane Eyre
(C) Laurence Sterne’s Tristram Shandy
(D) George Eliot’s Middlemarch
Answer: B

11. Langland’s Piers Plowman is a satire on
(A) aristocracy
(B) chivalry
(C) peasantry
(D) clergy
Answer: D

12. Which of the following thinkerconcept pair is correctly matched ?
(A) I.A. Richards – Archetypal Criticism
(B) Christopher Frye – Mysticism
(C) Jacques Derrida – Deconstruction
(D) Terry Eagleton – Psychological Criticism
Answer: C

13. Sexual jealousy is a theme in Shakespeare’s
(A) The Merchant of Venice
(B) The Tempest
(C) Othello
(D) King Lear
Answer: C

14. The title, The New Criticism, published in 1941, was written by
(A) Cleanth Brooks
(B) John Crowe Ransom
(C) Robert Penn Warren
(D) Allan Tate
Answer: B

15. Which of the following is not a Revenge Tragedy ?
(A) The White Devil
(B) The Duchess of Malfi
(C) Doctor Faustus
(D) The Spanish Tragedy
Answer: C

16. Who of the following playwrights rejects the Aristotelian concept of tragic play as imitation of reality ?
(A) G.B. Shaw
(B) Arthur Miller
(C) Bertolt Brecht
(D) John Galsworthy
Answer: C

17. The label ‘Diasporic Writer’ can be applied to
I. Meena Alexander
II. Arundhati Roy
III. Kiran Desai
IV. Shashi Deshpande
The correct combination for the statement, according to the code, is
(A) I and IV are correct.
(B) II and III are correct.
(C) I, II and IV are correct.
(D) I and III are correct.
Answer: D

18. The letter ‘A’ in The Scarlet Letter stands for
I. Adultery
II. Able
III. Angel
IV. Appetite

The correct combination for the statement, according to the code, is
(A) I and II are correct.
(B) II and III are correct.
(C) I, II and IV are correct.
(D) I, II and III are correct.
Answer: D

19. A monosyllabic rhyme on the final stressed syllable of two lines of verse is called
(A) monorhyme
(B) feminine rhyme
(C) masculine rhyme
(D) eye rhyme
Answer: C

20. A fatwa was issued in Salman Rushdie’s name following the publication of :
(A) Midnight’s Children
(B) Shame
(C) Satanic Verses
(D) Grimus
Answer: C

21. “There is nothing outside the text” is a key statement emanating from
(A) Feminism
(B) New Historicism
(C) Deconstruction
(D) Structuralism
Answer: C

22. The Augustan Age is called so because
(A) King Augustus ruled over England during this period
(B) The English writers imitated the Roman writers during this period
(C) The English King was born in the month of August
(D) This was an age of sensibility
Answer: B

23. One of the important texts of Angry Young Man Movement is
(A) Time’s Arrow by Martin Amis
(B) A Portrait of the Artist as a Young Man by James Joyce
(C) Lucky Jim by Kingsley Amis
(D) The French Lieutenant’s Woman by John Fowles
Answer: C

24. Whom does Alexander Pope satirise in the portrait of Sporus ?
(A) Lady Wortley Montague
(B) Joseph Addison
(C) Lord Shaftsbury
(D) Lord Harvey
Answer: D

25. The hero of Marlowe’s Tamburlaine was born as a
(A) carpenter
(B) goldsmith
(C) shepherd
(D) fisherman
Answer: C

26. In a letter to his brother George in September 1819, John Keats had this to say about a fellow romantic poet : “He describes what he sees – I describe what I imagine – Mine is the hardest task.” The poet under reference is
(A) Wordsworth
(B) Coleridge
(C) Byron
(D) Southey
Answer: C

27. A sequence of repeated consonantal sounds in a stretch of language is
(A) alliteration
(B) acrostic
(C) assent
(D) syllable
Answer: A

28. Reformation was predominantly a movement in
(A) politics
(B) literature
(C) religion
(D) education
Answer: C

29. The motto “only connect” is taken from
(A) Joseph Conrad’s Nostromo
(B) Rudyard Kipling’s Kim
(C) H.G. Wells’ The History of Mr. Polly
(D) E.M. Forster’s Howards End
Answer: D

30. English Iambic Pentameter was brought to its first maturity in
(A) sonnet
(B) dramatic verse
(C) lyric
(D) elegy
Answer: B

31. Who among the following was not a member of the Bloomsbury Group ?
(A) Lytton Strachey
(B) Clive Bell
(C) E.M. Forster
(D) Winston Churchill
Answer: D

32. The concept of human mind as tabula rasa or blank tablet was propounded by
(A) Bishop Berkley
(B) David Hume
(C) Francis Bacon
(D) John Locke
Answer: D

33. The terms ‘resonance’ and ‘wonder’ are associated with
(A) Stephen Greenblatt
(B) Terence Hawkes
(C) Terry Eagleton
(D) Ronald Barthes
Answer: A

34. The rhetorical pattern used by Chaucer in The Prologue to Canterbury Tales is
(A) ten-syllabic line
(B) eight-syllabic line
(C) rhyme royal
(D) ottava rima
Answer:A

35. Charles Darwin’s Origin of the Species was published in the year
(A) 1859
(B) 1879
(C) 1845
(D) 1866
Answer: A

36. Who of the following is the author of Juno and the Paycock ?
(A) Lady Gregory
(B) W.B. Yeats
(C) Oscar Wilde
(D) Sean O’Casey
Answer: D

37. The title of William Faulkner’s The Sound and the Fury is taken from a play by
(A) Christopher Marlowe
(B) William Shakespeare
(C) Ben Jonson
(D) John Webster
Answer: B

38. “Silverman has never read Browning.” This is an example of
(A) chiasmus
(B) conceit
(C) zeugma
(D) metonymy
Answer: D

39. The term ‘Intentional Fallacy’ is first used by
(A) William Empson
(B) Northrop Frye
(C) Wellek and Warren
(D) Wimsatt and Beardsley
Answer: D

40. “Recessional : A Victorian Ode”, Kipling’s well-known poem,
I. laments the end of an Era
II. marks a new commitment to scientific knowledge
III. expresses the sincerity of his religious devotion
IV. was occasioned by Queen Victoria’s 1897 Jubilee Celebration

The correct combination for the statement, according to the code, is
(A) I, II and III are correct.
(B) III and IV are correct.
(C) I and IV are correct.
(D) I, III and IV are correct.
Answer: B

41. Who among the following is not a Restoration playwright ?
(A) William Congreve
(B) William Wycherley
(C) Ben Jonson
(D) George Etherege
Answer: C

42. Which famous Romantic poem begins with the line : ‘Hail to thee, blithe spirit ! / Bird thou never wert” ?
(A) “Ode to a Nightingale”
(B) “To the Cuckoo”
(C) “To a Skylark”
(D) “To the Daisy”
Answer: C

43. Who among the following Victorian poets disliked his middle name ?
(A) Arthur Hugh Clough
(B) Dante Gabriel Rossetti
(C) Gerard Manley Hopkins
(D) Algernon Charles Swinburne
Answer: C

44. Aston is a character in Pinter’s
(A) The Birthday Party
(B) The Caretaker
(C) The Dumb Waiter
(D) The Homecoming
Answer: B

45. Byron’s English Bards and Scottish Reviewers is about
I. the survey of English poetry
II. evangelism in English poetry
III. contemporary literary scene
IV. the early English travelers

The correct combination for the statement, according to the code, is
(A) III and IV are correct.
(B) II, III and IV are correct.
(C) I and II are correct.
(D) I and III are correct.
Answer: D

46. Which Eliotian character utters the question – “Do I eat a peach” ?
(A) Marina
(B) Prufrock
(C) Sweeney
(D) Stetson
Answer: B

47. Which among the following works by Daniel Defoe landed him in prison and the pillory ?
(A) The True-Born Englishman
(B) Captain Singleton
(C) The Shortest Way with Dissenters
(D) Moll Flanders
Answer: C

48. The arrival of printing in fifteenth century England was engineered by
(A) Sir Thomas Malory
(B) John Gower
(C) John Barbour
(D) William Caxton
Answer: D

49. About which nineteenth century English writer was it said that “He had succeeded as a writer not by conforming to the Spirit of the Age, but in opposition to it” ?
(A) Lord Byron on Coleridge
(B) Coleridge on Keats
(C) Hazlitt on Lamb
(D) De Quincey on Crabbe
Answer: C

50. The Restoration comedy, The Double Dealer was written by
(A) John Dryden
(B) William Wycherley
(C) William Congreve
(D) George Etherege
Answer: C

error: Content is protected !!