Paper 2- December 2008

1. The Victorian period refers to the reign of Queen Victoria of England during :
(A) 1830 – 1890
(B) 1837 – 1905
(C) 1837 – 1901
(D) 1850 – 1910
Answer: C

2. The Rambler appeared every :
(A) Tuesday and Saturday
(B) Sunday and Wednesday
(C) Friday and Monday
(D) Thursday and Monday
Answer: A

3. “Tottel’s Miscellany” contained :
(A) 30 sonnets
(B) 54 sonnets
(C) 50 sonnets
(D) 60 sonnets
Answer: B

4.’Imagism’ is associated with :
(A) T. S. Fliot
(C) E. E. Cummings
(B) D. H. Lawrence
(D) T. E. Hulme
Answer: D

5. The title Things Fall Apart is drawn from a poem by :
(A) W. B. Yeats
(B) Ted Hughes
(C) W. H. Auden
(D) Robert Lowell
Answer: A

6. ‘Formal Criticism’ relates to the structure of :
(A) Literary devices
(B) Myths
(C) Content
(D) Form
Answer: A

7. A ‘Foot’ in prosody is a basic unit of :
(A) rhyme
(B) length
(C) rhythmic measurement
(D) height
Answer: C

8. Who of the following is known for aphoristic prose style ?
(A) William Hazlitt
(B) Francis Bacon
(C) John Ruskin
(D) G. K. Chesterton
Answer: B

9. The confessions of an English Opium Eater was written by :
(A) William Hazlitt
(B) S. T. Coleridge
(C) Landor
(D) De Quincey
Answer: D

10. Ireland emerges as the most important metaphor in :
(A) Seamus Heaney
(B) Elizabeth Jennigs
(C) Arnold Wesker
(D) Edward Albee
Answer: A

11. Which of the following Shakespearean plays is in the correct chronological order ?
(A) King Lear, Hamlet, Much Ado…, Troilus and Cressida
(B) Much Ado…, Hamlet, King Lear, Troilus and Cressida
(C) Troilus and Cressida, King Lear, Hamlet, Much Ado…
(D) Hamlet, Much Ado…, King Lear, Troilus and Cressida
Answer: B

12. The major contribution of the Restoration period is in the field of :
(A) Philosophical writings
(B) Poetry
(C) Drama
(D) Letters
Answer: C

13. The correct chronological order of the following poets is :
(A) Byron, Shelley, Keats, Walter Scott
(B) Shelley, Walter Scott, Keats, Byron
(C) Keats, Byron, Walter Scott, Shelley
(D) Walter Scott, Byron, Shelley, Keats
Answer: D

14. Where Angels Fear to Tread is a novel by :
(A) Virginia Woolf
(B) E. M. Forster
(C) D. H. Lawrence
(D) James Joyce
Answer: B

15. The plays of Edward Albee deal with :
(A) problems of middle-class
(B) hypocracy of aristocracy
(C) mechanizations of politics
(D) simplicity of lower-class
Answer: A

16. Heptameter consists of :
(A) five metrical feet
(B) six metrical feet
(C) seven metrical feet
(D) eight metrical feet
Answer: C

17. In formalistic school of criticism art is :
(A) entertainment
(B) preaching
(C) matter
(D) style
Answer:D

18. The Loneliness of the Long-Distance Runner is a novel by :
(A) Alan Sillitoe
(B) Paul Scott
(C) Peter Porter
(D) Muriel Spark
Answer: A

19. ‘Rugby Chapel’ is a poem by Matthew Arnold in the memory of his :
(A) mother
(B) brother
(C) father
(D) sister
Answer: C

20. The earliest woman novelist of significance in the 18th century is :
(A)Mary Edgeworth
(B) Aphra Behn
(C) Mary Russell
(D) Mrs Gaskell
Answer: A

21. ‘Cut is the branch that might have grown full straight’ is a line that occurs in :
(A) Dr Faustus
(B) Hamlet
(C) Macbeth
(D) The Spanish Tragedy
Answer: A

22. Pope’s ‘Essay on Man’ can best be read as a poem of :
(A) classical understanding of nature
(B) anti-romantic view of life
(C) sociological estimate of man
(D) philosophical apprehension of life
Answer: D

23. The term ‘Victorian’ evokes the attitudes of :
(A) philistinism
(B) moral earnestness
(C) licentiousness
(D) transcendentalism
Answer: B

24. Larry slate is a character in :
(A) Desire Under the Elms
(B) The Emperor Jones
(C) The Iceman Cometh
(D) Hairy Ape
Answer: C

25. ‘Iambus’ is a metrical foot consisting of :
(A) two syllables
(B) three syllables
(C) four syllables
(D) one syllable
Answer: A

26. The lines ”Not that he wished is greatness to create / For politicians neither love nor hate,” occur in :
(A) The Rape of the Lock
(B) Abslam and Achitophel
(C) Mac Flecknoe
(D) Essay on man
Answer: B

27. 11,396 definitions of romanticism were given by :
(A) Friedrich Schlegel
(B) Victor Hugo
(C) Edger Allan Poe
(D) F. L. Lucas
Answer: D

28. The term ‘a stream of consciousness’ is derived from the writing of :
(A) Mary Sinclair
(B) Dorothy Richardson
(C) William James
(D) Gertrude Stein
Answer: C

29. Sean O’ Casey’s Juno and the Paycock is :
(A) a romantic comedy
(B) a historical tragedy
(C) a mythical reconstruction
(D) a tragi-comedy
Answer: D

30. The ‘Reader-Response Theory’ implies that :
(A) there is no one correct meaning of the text
(B) the readers of an age construct the meaning
(C) beliefs determine meaning
(D) a style is the hallmark of the text
Answer: A

31. Which of the following author-book pair is correctly matched ?
(A) Walter Pater – Unto This Last
(B) Browning – The Ring and the Book
(C) M. Arnold – Idylls of the King
(D) Thackray – Bleak House
Answer: B

32. ‘Myth Criticism’ focuses on :
(A) a study of myths and mythology
(B) archetypes of spiritual experience
(C) recurrence of archetypal patterns
(D) the confluence of different traditions
Answer: C

33. The phrase disassociation of sensibility was first used by :
(A) Philip Sydney
(B) T. S. Eliot
(C) John Dryden
(D) Mathew Arnold
Answer: B

34. An Idyll is usually a poem about a :
(A) picturesque city life
(B) panoramic view of nature
(C) picture of industrial society
(D) picturesque country life
Answer: D

35. ‘The Lost Generation’ refers to the generation that came to maturity in the :
(A) 1920s
(B) 1930s
(C) 1910s
(D) 1940s
Answer: A

36. The French Revolution had a significant impact on :
(A) Victorian Literature
(B) Romantic Literature
(C) Neo-classic Literature
(D) Modern Literature
Answer: B

37. In which poem does the following line appear ? ”Our birth is but a sleep and aforgetting.” :
(A) “Michael”
(B) “Immortality Ode”
(C) “Rejection : An Ode”
(D) “Tintern Abbey”
Answer: B

38. Tale of a Tub is about :
(A) Warring political factions
(B) Struggling lower-class people
(C) Controversial philosophical documents
(D)Contending religious parties
Answer: D

39. Congreve’s The way of the world ends with :
(A) a dance party
(B) punishment of Lady Wishfort
(C) sending of Mr Fainall to prison
(D)reconciliation of Petulant Whitwood
Answer: A

40. On seeing whom does Miranda exclaim, “O, father, surely that is a spirit. Lord! How it looks about ?”
(A) Caliban
(B) Ferdinand
(C) Alonso
(D) Stephano
Answer: B

41. Secular influences on the early English drama were :
(A) political squabbles, religious sermons and social customs
(B) rural politicking, hypocracy of the elite and falsity of aristocracy
(C) village festivals, folk plays and minstrels
(D) middle-class life, moral beliefs and uprising of the subaltans
Answer: C

42. John Bunyan’s The Pilgrim’s Progress was written while he was :
(A) in prison
(B) on a pilgrimage
(C) on a social mission
(D) in a church
Answer: A

43. In Juvenalian satire the speaker is :
(A) a political orator
(B) a propagandist
(C) a social revolutionary
(D) a serious moralist
Answer: D

44. Jane Austen’s Pride and Prejudice most clearly shows the influence of :
(A) Fielding Smollett
(B) Richardson
(C) Smollett
(D) Sterne
Answer: B

45.The most important of the ‘evolutionists’ during the Victorian period was :
(A) Erasmus Darwin
(B) Robert Chambers
(C) Charles Darwin
(D) Alfred Russell Wallace
Answer: C

46. A philosophical attitude pervading much of modern literature is :
(A) Absurdism
(B) Dadaism
(C) Imagism
(D) Surrealism
Answer: A

47. The term ‘magic realism’ was first introduced by :
(A) Hannah Arendt
(B) Franz Roh
(C) Jean Arp
(D) Peter Behrens
Answer: B

48. The Indian English novelist who, for the first time, addressed the question of language and indigenous experience was
(A) Mulk Raj Anand
(B) R K Narayan
(C) Arun Joshi
(D) Raja Rao
Answer: A

49. G. V. Desani’s All About H. Hatterr is written in the :
(A) stream-of- consciousness mode
(B) first person narrative mode
(C) picaresque mode
(D) naturalistic mode
Answer: A

50. The rhyme scheme of the Shakespearean sonnet is :
(A) abab, cdcd, efef, gg
(B) abba, cddc, effe, gg
(C) abab, cdcd, efef, gh
(D) aabb, ccdd, eeff, gg
Answer: A

error: Content is protected !!