Paper 2- June 2007

1. The lines :
‘Even I, a dunce of more renown than they,
Was sent before but to prepare thy way’ are quoted from :

(A) Pope’s Dunciad
(B) Dryden’s Absalom and Achitophel
(C) Dryden’s Mac Flecknoe
(D) Swift’s A Tale of a Tub
Answer: C

2. Fanny Burney’s Evelina is about :
(A) a young lady’s entry into English fashionable society
(B) English refugees in Paris
(C) an English enthusiast for revolutionary liberty
(D) money and the world of the country house
Answer: A

3. The unexpurgated text of Lady Chatterley’s Lover was published after Obscenity trial in
:

(A) 1958
(B) 1965
(C) 1960
(D) 1962
Answer: C

4. Sir Andrew Freeport is a character in :
(A) Humphry Clinker
(B) Joseph Andrews
(C) The Coverley Papers
(D) Clarissa
Answer: C

5. In which of the following novels does Stein feature as a significant character ?
(A) Under Western Eyes
(B) Lord Jim
(C) Heart of Darkness
(D) Nostromo
Answer: B

6. The Grand Inquisitor is a character in :
(A) Crime and Punishment
(B) Notes from the Underground
(C) Brothers Karamazov
(D) The Idiot
Answer: C

7. Which modern critic described value judgements as ‘the donkey’s carrot of literary criticism’ ?
(A) T. S. Eliot
(B) I. A. Richards
(C) William Empson
(D) Northrop Frye
Answer: D

8. Select the matching pair :
(A) The Book of the Duchess : Blanche of Leicester
(B) The Canterbury Tales : The Host of the Tabard
(C) Troilus and Criseyde : Squire
(D) The Parliament of Birds : St. Agnes’s Eve
Answer: C

9. ‘The Winter Morning’ forms part of a longer poem by :
(A) Cowper
(B) Blake
(C) Burns
(D) Byron
Answer: A

10. Bradley Pearson is the narrator of Iris Murdoch’s novel :
(A) Under the Net
(B) Bruno’s Dream
(C) The Bell
(D) The Black Prince
Answer: D

11. ‘Victorian Compromise’ is an expression first used by :
(A) David Cecil
(B) G. K. Chesterton
(C) Lytton Strachey
(D) Vincent Buckley
Answer: B

12. More’s Latin Masterpiece Utopia was translated into English in :
(A) 1551
(B) 1498
(C) 1516
(D) 1532
Answer: A

13. The Anxiety of Influence : A Theory of Poetry is written by :
(A) Maud Bodkin
(B) Stephen Spender
(C) Harold Bloom
(D) Frank Kernode
Answer: C

14. Who among the following was not a member of the group, ‘The University Wits’ ?
(A) Thomas Nashe
(B) Ben Jonson
(C) George Peele
(D) Samuel Daniel
Answer: B

15. William Beckford’s oriental fantasy Vathek was originally written in :
(A) Spanish
(B) German
(C) French
(D) Italian
Answer: C

16. The term ‘American renaissance’ was first used by :
(A) R. W. B Lewis
(B) Leo Marx
(C) F. O. Matthiessen
(D) Richard Chase
Answer: C

17. ‘Gladly would he learn, and gladly teach’ is a line from :
(A) Spenser’s Fairie Queen
(B) Goldsmith’s ‘The Deserted Village’
(C) Chaucer’s Prologue to Canterbury Tales
(D) Langland’s Piers Plowman
Answer: C

18. Which of the following arrangement of the English plays is in correct chronological order ?
(A) Justice – The Family Reunion – Saint Joan – The Playboy of the Western World
(B) Saint Joan – Justice – The Playboy of the Western World – The Family Reunion
(C) The Family Reunion – Saint Joan – Justice – The Playboy of the Western World
(D) The Playboy of the Western World – Justice – Saint Joan – The Family Reunion
Answer: D

19. The second part of The Pilgrim’s Progress was published in :
(A) 1690
(B) 1678
(C) 1686
(D) 1684
Answer: D

20. The Egoist is written by :
(A) Blackmore
(B) William Thackeray
(C) Meredith
(D) Hardy
Answer: C

21. Which is the correct chronological sequence of the following novels ?
(A) Decline and Fall – The Time Machine – Nineteen Eightyfour – Brave New World
(B) Nineteen Eightyfour – Decline and Fall – The Time Machine – Brave New World
(C) Brave New World – The Time Machine – Nineteen Eightyfour – Decline and Fall
(D) The Time Machine – Decline and Fall – Brave New World – Nineteen Eightyfour
Answer: D

22. Roland Barthes is the author of one of the following texts :
(A) The Death of Tragedy
(B) The Death of a Hero
(C) The Death of the Author
(D) The Death of Literature
Answer: C

23. The author of the Elizabethan sonnet sequence, Idea, is :
(A) Samuel Daniel
(B) Michael Drayton
(C) Edmund Spenser
(D) Fulke Greville
Answer: B

24. Muriel Spark’s The Prime of Miss Jean Brodie is a rewriting of the Victorian novel :
(A) Jane Eyre
(B) Villette
(C) Wuthering Heights
(D) North and South
Answer: A

25. The Romantic Imagination is the title of a book by :
(A) Harold Bloom
(B) Graham Hough
(C) C. M. Bowra
(D) M. H. Abrahms
Answer: C

26. ‘Ode on the Spring’ was written by :
(A) Thomas Gray
(B) John Keats
(C) Abraham Cowley
(D) William Collins
Answer: A

27. Which of the following books was not published in 1859 ?
(A) Darwin : The Origin of Species
(B) George Eliot : Adam Bede
(C) Mill : On Liberty
(D) Ruskin : Unto This Last
Answer: D

28. Three Guineas is the title of a book by :
(A) E. M. Forster
(B) Virginia Woolf
(C) George Orwell
(D) G. B. Shaw
Answer: B

29. Harold Pinter’s first four plays are :
(A) The Caretaker, The Room, The Homecoming, The Birthday Party
(B) The Room, The Dumb Waiter, The Birthday Party, The Caretaker
(C) The Homecoming, The Caretaker, Old Times, Betrayal
(D) The Dumb Waiter, The Caretaker, No Man’s Land, Betrayal
Answer: B

30. Identify the odd character out :
(A) Bosola
(B) De Flores
(C) Iago
(D) Kent
Answer: D

31. Select the matching pair :
(A) The Great Gatsby : Chicago
(B) The Old Man and the Sea : Cuba
(C) For Whom the Bell Tolls : Italy
(D) The Sound and the Fury : Boston
Answer: B

32. ‘The page is printed’. This is the last line in a poem by :
(A) Sylvia Plath
(B) Dylan Thomas
(C) Philip Larkin
(D) Ted Hughes
Answer: D

33. T. S. Eliot’s The Wasteland was first published in :
(A) The Criterion
(B) The Dial
(C) The Yale Review
(D) New Yorker
Answer: A

34. ‘Relationship’ is a long poem by :
(A) A. K. Ramanujan
(B) R. Parthasarathy
(C) Jayanta Mahapatra
(D) Kamala Das
Answer: C

35. The phrase, ‘bottomless perdition’ occurs in Milton’s Paradise Lost in :
(A) Book I
(B) Book IV
(C) Book VI
(D) Book XII
Answer: A

36. Which of the following arrangements of American plays is in the correct chronological sequence ?
(A) Mourning Becomes Electra – The Hairy Ape – Death of a Salesman – A Streetcar Named Desire
(B) The Hairy Ape – Death of a Salesman – Mourning Becomes Electra – A Streetcar Named Desire
(C) A Streetcar Named Desire – The Hairy Ape – Mourning Becomes Electra – Death of a Salesman
(D) The Hairy Ape – Mourning Becomes Electra – A Streetcar Named Desire – Death of a Salesman
Answer: D

37. Which of the following arrangements of famous characters is in the correct chronological order ?
(A) Vittoria Corombona – Beatrice – Christiana – Hermione
(B) Beatrice – Hermione – Vittoria Corombona – Christiana
(C) Hermione – Beatrice – Vittoria Corombona – Christiana
(D) Beatrice – Vittoria Corombona – Hermione – Christiana
Answer: B

38. Which of the following is in correct chronological sequence ?
(A) In Memoriam – ‘Lycidas’ – ‘An Elegy Written on a Country Churchyard’ – Adonais
(B) Adonais – In Memoriam – ‘Lycidas’ – ‘An Elegy Written on a Country Churchyard’
(C) ‘An Elegy Written on a Country Churchyard’ – In Memoriam – Adonais ‘Lycidas’
(D) ‘Lycidas’ – ‘An Elegy Written on a Country Churchyard’ – Adonais – In Memoriam
Answer:D

39. The Chartist Demonstration in London involving the third presentation of Charter took place in :
(A) 1842
(B) 1846
(C) 1848
(D) 1851
Answer: C

40. ‘Life, like a dome of many-coloured glass, Stains the white radiance of Eternity, Until Death tramples it into fragments’ The above lines occur in :
(A) ‘Dejection : An Ode’
(B) Adonais
(C) In Memoriam
(D) ‘Thyrsis’
Answer: B

41. Arrange the following characters in chronological sequence :
(A) Mr. Rochester – David Copperfield – Rosamond – Bathsheba
(B) David Copperfield – Rosamond – Mr. Rochester – Bathsheba
(C) Bathsheba – Mr. Rochester – David Copperfield – Becky Sharp
(D) David Copperfield – Bathsheba – Mr. Rochester – Rosamond
Answer: A

42. The book, The Religion of Man is written by :
(A) Sri. Aurobindo
(B) Rabindranath Tagore
(C) A. K. Coomaraswamy
(D) V. K. Gokak
Answer:B

43. In the poem ‘Windhover’ Hopkins uses :
(A) Alternate Rhyme
(B) Disyllabic Rhyme
(C) Cross Rhyme
(D) Split Rhyme
Answer: D

44. Which Dickens novel attacks the New Poor Law of 1834 in the opening chapters ?
(A) Great Expectations
(B) Hard Times
(C) Oliver Twist
(D) Dombey and Son
Answer: C

45. ‘Throw away thy rod, throw away thy wrath, O my God, take the gentle path’ These lines are taken from a poem by :
(A) Herbert
(B) Donne
(C) Crashaw
(D) Vaughan
Answer: A

46. ‘Epithalamium’ is a :
(A) song of mourning
(B) song of eulogy
(C) nuptial song
(D) funeral song
Answer: C

47. The Gutenberg Bible was first published in :
(A) 1456
(B) 1516
(C) 1449
(D) 1498
Answer: A

48. Identify the odd one out :
(A) Persuasion : Anne Tilney
(B) Northanger Abbey : Catherine Price
(C) Emma : Jane Fairfax
(D) Mansfield Park : Fanny Dean
Answer: C

49. Which among the following is in the correct chronological sequence ?
(A) Sexual Politics – Thinking About Women – The Second Sex – The Prisoner of Sex
(B) Thinking About Women – The Prisoner of Sex – Sexual Politics – The Second Sex
(C) The Second Sex – Thinking About Women – Sexual Politics – The Prisoner of Sex
(D) The Prisoner of Sex – The Second Sex – Sexual Politics – Thinking About Women
Answer: C

50. Coleridge’s ‘Kubla Khan’ remains ‘a fragment’ because :
(A) He was called by Wordsworth who was living in Porlock at that time
(B) Dorothy Wordsworth was upset over their love affair
(C) He was interrupted by a caller, a person on business from Porlock
(D) He ran out of his stock of opium
Answer: C

error: Content is protected !!