Paper 2- June 2006

1. Which one of the following author – book pair is correctly matched ?
(A) J.M. Coetzee – Shame
(B) Saul Bellow – Herzog
(C) Salman Rushdie – Disgrace
(D) Elfriede Jelinek – The Pianist
Answer: B

2. Which novel has a nameless narrator ?
(A) Invisible Man
(B) The Grapes of Wrath
(C) Moby Dick
(D) Anna Karenina
Answer: A

3. Samuel Beckett wrote :
(A) Endgame
(B) Volpone
(C) Mother Courage and Her Children
(D) A Doll’s House
Answer: A

4. Willy Loman is a character in :
(A) A Doll’s House
(B) The Cherry Orchard
(C) Waiting for Godot
(D) The Death of a Salesman
Answer: D

5. The Plough and the Stars was written by :
(A) G.B. Shaw
(B) J.M. Synge
(C) Sean O’casey
(D) Lady Gregory
Answer: C

6. The subtitle of Dryden’s Absalom and Achitophel is :
(A) There was no subtitle
(B) A satire
(C) A satire on the True Blue Protestant Poets
(D) A poem
Answer: A

7. Who of the following is not a periodical essayist ?
(A) Jonathan Swift
(B) Joseph Addison
(C) Richard Steele
(D) Lancelot Andrews
Answer: D

8. John Evelyn and Samuel Pepys were the famous writers of :
(A) essays
(B) editorials
(C) letters
(D) diaries
(B) Answer: D

9. Samuel Butlers Hudibras is modeled upon :
(A) “Annus Mirabilis”
(B) Endymion
(C) Don Quixote
(D) Pilgrim’s Progress
Answer: C

10. Who was the last of the Christian Humanists ?
(A) Oliver Cromowell
(B) John Milton
(C) John Bunyan
(D) Richard Crashaw
Answer: C

11. The narrative of Raja Rao’s Kanthapura is based on :
(A) Puranas
(B) Shastras
(C) The Ramayana
(D) The Mahabharata
Answer: A

12. Which of the following author – book pair is correctly matched ?
(A) David Malouf – The City of Djins
(B) C.L.R. James – The English Patient
(C) Shashi Tharoor – Trotter Nama
(D) Arundhati Roy – Algebra of Infinite Justice
Answer: D

13. Who wrote “A tiger does not proclaim its tigretude” ?
(A) Ngugi
(B) Achebe
(C) Soyinka
(D) Derek Walcott
Answer:C

14. “Jindiworobak” movement relates to :
(A) Australian literature
(B) Canadian literature
(C) New Zealand literature
(D) Caribbean literature
Answer: A

15. The Montreal group of poets championed the cause of :
(A) Nature poetry
(B) Symbolish poetry
(C) Imagist poetry
(D) Modernist poetry
Answer: D

16. The figure of the “Abyssinian maid” appears in :
(A) “Frost at midnight”
(B) “Christabel”
(C) “Kubla Khan”
(D) “Dejection : an Ode”
Answer: C

17. Coleridges statement that imagination “dissolves, diffuses, dissipates in order to recreate” relates to :
(A) fancy
(B) primary imagination
(C) secondary imagination
(D) esemplastic imagination
Answer: C

18. “Did he who made the Lamb made thee” appears in :
(A) “The Tyger”
(B) “Chimney Sweeper”
(C) “London”
(D) “Introduction”
Answer: A

19. “Essays of Elia” are :
(A) political ideology
(B) economic disparity
(C) literary criticism
(D) personal impressions
Answer: D

20. Who among the following is a writer of historical romances ?
(A) Emily Bronte
(B) Jane Austen
(C) Walter Scott
(D) Walter Savage Lander
Answer: C

21. Which of the following thinker – concept pairs is rightly matched ?
(A) Stanley Fish – Reader Response
(B) Jacques Devida – New Historicism
(C) Northrop Frye – Practical Criticism
(D) I.A. Richards – Archetypal Criticism
Answer: A

22. Which of the following thinker – concept pairs is rightly matched ?
(A) Vaman – Dhwanyaloka
(B) Bharata – Natya Shastra
(C) Mamata – Vakrokti
(D) Abhinava Gupta – Kavya Alankar
Answer: B

23. Choose the correct sequence of the following schools of criticism :
(A) Structuralism, New Criticism, Deconstruction, Reader Response
(B) New Criticism, Structuralism, Deconstruction, Reader Response
(C) Reader Response, Deconstruction, Structuralism, New Criticism
(D) Deconstruction, New Criticism, Structuralism, Reader Response
Answer: B

24. “Peripetia” means :
(A) purgation of emotion
(B) tragic flaw
(C) reversal of fortune
(D) recognition of error
Answer: C

25. “Gynocriticism” focuses on :
(A) Criticism on women
(B) Criticism by women
(C) Criticism of male writers by women writers
(D) Women as writers
Answer: D

26. Which of the following sequences is correct ?
(A) Vanity Fair, Henry Esmond, Middlemarch, The Return of the Native
(B) Henry Esmond, Vanity Fair, Middlemarch, The Return of the Native
(C) Middlemarch, The Return of the Native, Vanity Fair, Henry Esmond
(D) The Return of the Native, Middlemarch, Vanity Fair, Henry Esmond
Answer: A

27. Queen Victoria’s reign, after whom the Victorian period is named, spans :
(A) 1833 – 1901
(B) 1837 – 1901
(C) 1840 – 1905
(D) 1842 – 1905
Answer: B

28. Pre – Raphaelite poetry is mainly concerned with :
(A) narrative and style
(B) narrative and nature
(C) form and design
(D) form and value
Answer: C

29. The concept of “mad woman in the attic” can be traced to :
(A) The Tenant of Wildfell Hall
(B) Villette
(C) Wuthering Heights
(D) Jane Eyre
Answer: D

30. Who among the Victorians is called “the prophet of modern society” ?
(A) Ruskin
(B) Carlyle
(C) Macaulay
(D) Arnold
Answer: D

31. Who among the following is not a pilgrim in The Canterbury Tales ?
(A) the Haberdasher
(B) the Tapyser
(C) the Blacksmith
(D) the Summoner
Answer: C

32. Bosola is the executioner in :
(A) The Spanish Tragedy
(B) The Duchess of Malfi
(C) The White Devil
(D) The Jew of Malta
Answer: B

33. The mystery plays deal with :
(A) the life of Christ
(B) the New Testament
(C) Psalms
(D) Apocrypha
Answer: A

34. The Faerie Queene is based on :
(A) Utopia
(B) Tottelis Miscellany
(C) Morte d’Arthur
(D) Orlando Furioso
Answer: D

35. Choose the correct chronological sequence of the following plays :
(A) King Lear, Othello, Macbeth, Hamlet
(B) Othello, Macbeth, King Lear, Hamlet
(C) Hamlet, Othello, King Lear, Macbeth
(D) Hamlet, King Lear, Othello, Macbeth
Answer: C

36. Pope’s “Essay on Criticism” sums up the art of poetry as taught first by :
(A) Aristotle
(B) Horace
(C) Longinus
(D) Plato
Answer: B

37. Swift’s Tale of a Tub is a satire on :
(A) science and philosophy
(B) art and morality
(C) dogma and superstition
(D) fake morals and manners
Answer: A

38. Dr. Johnson started :
(A) The Postman
(B) The Spectator
(C) The Rambler
(D) The Tatler
Answer: C

39. Who among the following cautioned against the dangers of popular liberty ?
(A) Mary Wollstonecraft
(B) Edmund Burke
(C) Thomas Hobbes
(D) John Locke
Answer: C

40. Which famous American classic opens with “Call me Ishmael” ?
(A) Rip Van Winkle
(B) The Scarlet Letter
(C) The Grapes of Wrath
(D) Moby Dick
Answer: D

41. Allen Ginsberg’s vision of America is inspired by :
(A) Walt Whitman
(B) Robert Frost
(C) Ralph Waldo Emerson
(D) Edgar A. Poe
Answer: A

42. Who among the following represents the Sri Lankan diaspora ?
(A) M.G. Vassanji
(B) Cyril Debydeen
(C) Michael Ondaatje
(D) Arnold H. Itwaru
Answer: C

43. Out of Africa is a film adaptation of a work by :
(A) Alice Walker
(B) Margaret Lawrence
(C) Margaret Atwood
(D) None of them
Answer: D

44. The Empire writes Back was written by :
(A) Bill Ashcroft, Helen Tiffin, Ngugi Wa Thinngo
(B) Bill Ashcroft, Helen Tiffin, Stephen Slemon
(C) Bill Ashcroft, Gareth Griffiths, Chinua Achebe
(D) Bill Ashcroft, Helen Tiffin, Gareth Griffiths
Answer: D

45. The theatre of cruelty is associated with :
(A) Stanislavosky
(B) Grotovsky
(C) Antonin Artand
(D) Eugino Barba
Answer: C

46. A particle is :
(A) a patchwork of words, sentences, passages
(B) a satirical poem
(C) a love song
(D) a collection of lines from different poems
Answer: A

47. “Careless she is with artful Care/Affecting to seem unaffected” is an example of :
(A) irony
(B) paradox
(C) simile
(D) metaphor
Answer: B

48. A metrical foot containing a stressed, followed by an unstressed, syllable is :
(A) anapaest
(B) iamb
(C) trochee
(D) dactyl
Answer: C

49. The rhyme scheme of a Spenserian sonnet is :
(A) abba, cbcb, cdcd, ee
(B) abab, bccb, ccdd, ee
(C) aabb, bcbc, ccdd, ee
(D) abab, bcbc, cdcd, ee
Answer: D

50. Using the expression “Crown” for the monarchy is an example of :
(A) Metonymy
(B) Synecdoche
(C) Irony
(D) Metaphor
Answer: A

error: Content is protected !!